7 Mart 2009 Cumartesi

Kemal Kılıçdaroğlu



Seçimle ilgili şimdiden, kesin kazanır, asla kazanamaz, çok zor, gibi yorumlar bahis oynamak gibi. Bunu sadece Chp açısından, İstanbul açısından, Türkiye açısından değerlendirebiliriz.

Chp açısından ; büyük risk. ama İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni almak istiyorsan, büyük taşlarla oynayacaksın. Büyük oynayacaksın. Kazanırsan kazancın, kaybedersen kaybın büyük olur. İstanbul milletvekilinin, sırf İ.Melih Gökçek'i madara etti diye Ankara Büyükşehir Belediye başkanlığına aday gösterilmesi yanlış olur. Milletvekili olarak İstanbul seçti ise, yine İstanbul'a aday gösterilmelidir. Bir milletvekilinin belediye başkanlığına aday gösterilmesinin doğruluğu yanlışlığı tartışılır. Ama biri aday olacak. Fikrim, Kılıçdaroğlu aday olmasaydı, chp başka bir adayla ibb yarışının içinde olamazdı. tercih partinindir.

İstanbul açısından ; "Türkiye açısından" kısmıyla da ilintili olarak, İstanbul halkının geleceğini etkileyeceği gibi Türkiye'nin de geleceğini etkileyecektir. İstanbul, Kılıçdaroğlu ile, temiz bir hizmet alabilir, ama hiç hizmet alamayabilir de. Bunlar Kılıçdaroğlu'nun seçilmesi durumu dahilinde.

Türkiye açısından ; Türkiye'de genel seçimler yerel seçimleri, yerel seçimler genel seçimleri etkiler her zaman. Genel yönetim, yerel yönetimin kendi partisi olmaması durumunda, o yöreye desteği kısmaktadır. Bu cumhuriyet tarihi boyunca böyle olmuştur. Ankara kendi adamı olmayan İstanbul'a desteğini keserse, İstanbul hizmet alamaz. durum "Chp İbb'yi aldı hizmet kesildi" şeklini alabilir. İstanbul yerel seçimde Chp'yi seçerse, genel seçim geldiğinde, hizmet alabilmek için hükümeti de Chp yapmak isteyebilir. Bu da bir başka bakış açısı. İstanbul demek Türkiye demek midir ? İstanbul, meclise 70 milletvekili gönderiyor. %12 ciddi bir rakam. Bir de durumun ülkede yarattığı sansasyonu düşünün.

Chp'nin aldığı risk burada başlıyor. İstanbul'u almak demek, gerçekten hükümet olmak anlamına gelebilir. Chp, hükümet için en büyük kozunu oynadı. Baykal bu hamleyi kuru bir koltuk sevdası için yapmamıştır. Kılıçdaroğlu'ndan çok daha dişli Sarıgül'ü yemesini bildiği gibi, olası riskte Kılıçdaroğlu'nu da alt edebilir. Ama bu yolla değil.

0 yorum:


Free Blogger Templates by Isnaini Dot Com and Bridal Gowns. Powered by Blogger